Långt lin och stora rovor i år… den 4:e maj

linblomRedan under den snövita vintern kopplades byns alla kälkar ihop till ett långt, lååångt tåg som for utför berget. Rubrikens ord sjöngs högt och ljudligt. Det längsta tåget gav – förstås – det längsta linet.

Ännu på artonhundratalet var våra textilier allt som oftast av lin och rovorna bjöd oss vitaminer och kolhydrater året långt. Så det gällde att sjunga ljudligt.

Men årets första sädesärla kunde också vara till hjälp. Satte sig vippstjärten högst uppe på taknocken skulle linet alldeles säkert bli välvuxet och långt. Illa blev det däremot om premiärfågeln istället landade på lagårdsbacken. Då fick man ta till andra knep. Själv har jag mången gång sått mitt lin på Karolinas dag, alltså den 20 maj. För ett kvinnonamn ska det naturligtvis vara och ju längre, desto bättre. Med ett enda undantag har linhanteringen nämligen av hävd skötts av kvinnor. Den som sår ska helst bära tre linneplagg och kliva med höga steg som riktar in sig mot soluppgången. I skorna ska det härtill ligga linfrön. Även detta borgar nämligen för högt lin samtidigt som den egna fruktsamheten förstärks. Alla dessa måsten till trots ska fröna landa så exakt att en spottvåt jungfrutumme får upp just precis fem små livsgroddar.

Linet är en verklig kulturväxt. I Egypten har linet bevisligen odlats i femtusen år. Till våra nordligare breddgrader kom det under bronsåldern, alltså sisådär tusen år före Kristus.

När Carl von Linné(!) gav namn åt denna så viktiga växt blev det linum usitatissimum. Artnamnet betyder det högst nyttiga.

”Lin går till gull – ull går till mull”

Linblommor blyga, linblommor blå,

sommarvind susar i solen.

En gång ska vävstolen dunka och slå,

skytteln gå med finaste lintråd på spolen.

Linet ska skördas och rivas för hand,

blötas och hängas på hagen.

Blötas och rötas och stötas ibland,

dragas i land, hänga ett halvår på hagen.

Linet ska sen till linskäkten gå,

häcklas och borstas och skäktas.

Frias från skälkarna, grova och grå,

lintottar små, som finaste silke skall skäktas.

Spinnrocken surrar och nystkronan går,

flitiga fingrarna tvinna,

linhuvud höga på spinnrocken står,

nystkronan går, flitiga fingrarna spinna.

Linet ska vävas och bultarna gå,

revas och trädas i skeden.

Arla och särla skall vävstolen slå,

skottspolen gå, garnet ska trädas i skeden.

Linblommor blyga linblommor små,

en gång skall sommarvind vina.

Susa er saga och solen skall då,

lysa uppå brudelin, brudelin fina.

(Georg Granbergs visa från linets svenska hemland: Hälsingland)

Det ska till många moment innan brudlakanet är färdigt

• Ogräsrensningen görs helst barfota. Det är fullt möjligt att gå i den breddsådda linåkern ända till dess att de så tätt växande plantorna är tre decimeter höga.

• I augusti skördas linet. Då rycks det med rötterna för ingenting får förstås förfaras.

• De hopbundna kärvarna torkas under en knapp veckas tid.

• Nästa moment innebär att linfröna tas till vara med hjälp av en linfrörepa.

linfrörepa

• Härefter ska de vedartade delarna i stjälkarna lösas upp. Så sker när linet rötas. Detta kan göras i vatten –

• det tar cirka tio dagar – eller på land. Då kan man få vänta i hela tre veckor.

• Linet torkas eventuellt i en linbasta. (Fotot är taget av Håkan Berg alldeles intill mitt föräldrahem.)

linbasta

• De vedartade delarna av stjälkarna krossas när linet bråkas.

bråka

• Skäktningen med hjälp av ett en skäktkniv (skäktsvärd) skiljer de vedartade delarna från linfibrerna.

skäkta

• Med hjälp av häcklan tas de sista vedartade delarna bort.

häkla

• Först nu är det dags att spinna linet och så småningom väva det fantastiska tyg som måhända blir till ett bröllopslakan.

linväv

Kanske är det inte så underligt att vi nuförtiden allt som oftast köper våra textilier från lågpristillverkare i Bangladesh. Då tänker vi förstås på att stödja företag som satsar på solidaritet…

– Lars Josefsson (http://larsjosefssonordar.dinstudio.se)